MaS voor leerlingen

Waarom een Maatschappelijke Stage?

Met de Maatschappelijke Stage (MaS) maak je kennis met vrijwilligerswerk bij een stichting, vereniging of andere maatschappelijke organisatie. Door kennis te maken met vrijwilligerswerk leer je veel dingen over de maatschappij waar jij deel van uitmaakt. Je leert nieuwe mensen kennen, je wereld wordt groter, je ontdekt waar je goed in bent, het is leuk en gezellig, leerzaam, nuttig én je krijgt waardering! De MaS kun je gaan doen bij veel organisaties. Denk aan musea, de kinderboerderij, jouw eigen oude basisschool, op een groot evenement zoals Koningsdag, in het wijkcentrum, bij jouw sportclub, of in een zorginstelling.

Zo vind je een stage

Op school krijg je van je mentor en een medewerker van Vrijwilligerspunt informatie over de MaS, hoe je een stageplek zoekt, maar ook over je stageovereenkomst en het stageboekje. Deze krijg je van school, net als eventuele andere opdrachten die je moet uitvoeren. 


Vrijwilligerspunt beheert een vacaturebank waar vacatures/stageplaatsen op te vinden zijn. Je ontvangt van ons een e-mail met het verzoek om een account aan te maken. Je stelt zelf een wachtwoord in, waarna je op basis van locatie (zoals Hoorn), categorie (zorg), of organisatie (Omring) kunt zoeken in de stages. Je kunt ook onderscheid maken tussen eenmalige evenementen, of stages waar je een langere periode over doet, bijvoorbeeld steeds 3 uur per week. 


In elke vacature staat wat de organisatie precies doet, wat het adres is, de werkzaamheden, wat de organisatie van je verwacht en wanneer je er terecht kunt voor de stage. Vind je de vacature leuk? Reageer er dan op en vul een motivatie in: waarom lijkt het je leuk om er stage te lopen? 


Nadat je op de vacature hebt gereageerd, krijg je een reactie van de organisatie. Via de chatfunctie op onze site kun je vervolgens een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek maak je afspraken over jouw stage. Dit gaat dus onder andere over de werkzaamheden die je gaat doen, wie je begeleidt en waar je je ziek meldt en op welke dagen en tijden je komt. Van school krijg je een overeenkomst waarin je dit kunt invullen. Je kunt starten met jouw stage als de stageovereenkomst ondertekend is door jouzelf, jouw ouders of verzorgers, de school en de stageorganisatie.